Az olvasás élmény

Az olvasásélmény

Karácsonyi könyvajánlók - lista

Nemrég készítettem Nektek egy könyves karácsonyi kívánságlistát, aminek ajánlóit a social médiában kettesével láthattátok. Olvassátok el őket most egyben!

Szabó Magda: Tündér Lala

Kinek vedd meg: gyerekeknek (6-10), gyereklelkű felnőtteknek, akik egy kedves mesére vágynak.

Miért: mert ez a történet olyan örök érvényű értékeket közvetít, mint szeretet, igazságosság és megbocsátás. Mert a végén minden jóra fordul. Mert egy igazi, a klasszikus varázsmese szabályainak megfelelő történet.


James Hibberd: Valar Morghulis

Kinek vedd meg: Trónok harca rajongóknak, filmbarátoknak, életrajzokat szeretőknek.

Miért: mert betekintést nyerhetünk a tévés sorozatokat megreformáló Trónok harca születésébe, máshol nem fellelhető kulisszatitkokra bukkanhatunk, exkluzív tartalmakat olvashatunk csak itt, csak most, csak mi.

Marcin Batylda: A Cyberpunk 2077 világa

Kinek vedd meg: gamereknek, gyűjtői kiadások kedvelőinek, artbookokat szeretőknek.

Miért: mert a CD Projekt Red (The Witcher-széria) legújabb alkotásának létrejöttét mutatja be egy gyönyörű album formájában, mert közelebb kerülhetsz a videójátékok készítésének (ami igenis művészet) megismeréséhez, mert, ha nem is szeretsz játszani, a könyv ízléses, igényes mivolta téged is elvarázsolhat, és talán egy új hobbit is találhatsz.

Mo Xiang Tong Xin: A démoni kultiváció nagymestere 1. (The Untamed)

Kinek vedd meg: fantasybolondoknak, Ázsia-barátoknak, azoknak, akik szeretnék elkezdeni az ismerkedést a kortárs keleti irodalommal egy magával ragadó történet formájában.

Miért: mert egy, a miénktől totál eltérő kultúrát mutat be, mert a szövevényes cselekményszálak garantáltan megdolgoztatják az agytekervényeidet, mert olyan lenyűgözően fordulatos és összetett, hogy sokan a Trónok harca utódját látják benne.

Gion Nándor: A virágos katona

Kinek vedd meg: szépirodalmat kedvelőknek, magyar faktosoknak.

Miért: mert egy olyan korban játszódik, ami a mai ember számára már ismeretlen, mert Gion olyan szemüveget viselt írás közben, amivel valami olyat látott meg az emberekben és a történelemben, ami más számára láthatatlan, és mert olyan hangulata van, hogy beszarsz.


Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Kinek vedd meg: pszichológia és viselkedéskutatás iránt érdeklődőknek, azoknak, akik gondolkodtak már el a családi kapcsolatok fontosságán és mibenlétén, és akik szeretnék tudni, milyen hibákat érdemes elkerülni, amikor szülőkké válnak.

Miért: mert író, aki maga is gyakorló szakpszichológus, olyan könnyen érthető formában tárja elénk ezeket az igen nehéz helyzeteket és jelenségeket, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, mert úgy beszél (úgy ír) a különböző embertípusokról és viselkedésekről, hogy közben nem ítélkező, mert nem tabusít, és mert a könyv értő elolvasása után mi is többet fogunk megérteni a minket érintő kapcsolati dinamikákból. Vigyázat: a könyv olvasása a szokottnál több időt vehet igénybe, mert garantáltan két percenként fogod letenni, hogy negyedórát gondolkodhass rajta.

Agatha Christie: Adventi krimik

Kinek vedd meg: AC-rajongóknak feltétlenül, klasszikus krimit fogyasztóknak mindenképpen, azoknak, akik a logikus gondolkodásukat fejlesztenék (okvetlenül).

Miért: mert a gyűjtemények mindig jók, mert a "Christie-t karácsonyra" jelige kiállta az idő próbáját (sikerrel), mert az igazi angol detektívtörténet diszkréciója üdítően hat a sok arcunkba tolt agresszió után.


Christopher Moore: A bolond

Kinek vedd meg: az olvasás szeretetével ismerkedőknek, a bevállalós Shakespeare-rajongóknak, és akik tudják, hogy a trágár kifejezések használata eszközként is funkcionálhat.

Miért: mert a szerző nemcsak az angol irodalmat érintő hatalmas tárgyi tudásáról tesz tanúbizonyságot, hanem arról is, hogy képes kellő tiszteletlenséggel fordulni a feldolgozott anyag felé, mert Shakespeare figuráinak crossovere, és mert sírva röhögni olvasás közben mindig jó.

Neil Gaiman & Rafael Albuquerque: Smaragdzöld tanulmány

Kinek vedd meg: Neil Gaiman rajongóinak, Sherlock Holmes tisztelőinek, azoknak, akik szeretik az újragondolt történeteket.

Miért: mert kortárs, mert a szerző neve garancia a letehetetlen olvasmányra, mert Sherlock Holmes újratöltve.


Jászberényi József: "Never too late..."

Kinek vedd meg: annak, akinek vannak szülei, akit valaki felnevelt, aki ismer idős embert vagy aki saját maga is megöregszik majd.

Miért: mert ez a könyv egyszerűen, közérthetően beszél az (időskori) pszichés problémák és tanulás kapcsolatáról, mert az elolvasása fiatalként is ad válaszokat, mert a life long learning nem csak egy kiüresedett frázis, mert segíthet megérteni, hogy a nagyi/a szomszéd/ a nagybácsi miért viselkedik "úgy", és ezáltal Te is nagyobb empátiával fordulhatsz feléjük, és mert Jászberényi József a hazai geronto-andragógia (tanuljunk ma is egy új kifejezést!) olyan alakja, aki nemcsak a szakma berkein belül elismert, hanem az átlagembert is képes megszólítani.